skip to Main Content

Pablo Fernàndez Sopuerta, paradista: “Al Mercat Dominical hi trobes coses, a internet les has de buscar”

Parlem amb Pablo Fernàndez Sopuerta, un dels darrers paradistes que s’han incorporat al Mercat Dominical de Sant Antoni

LL. R. • Començar dos diumenges abans del tancament per la pandèmia no ha sigut cap obstacle per a en Pablo, que gaudeix de la possibilitat de convertir-se en paradista del mercat de llibres de segona mà més gran d’Europa.

No és un cas excepcional; en els darrers tres anys al Mercat Dominical s’hi han incorporat tres paradistes nous. Allà en Pablo hi té una parada de quatre metres a la banda d’Urgell. Ens explica que les més petites són de 3 metres lineals, mentre que les que ocupen més espai disposen de més de 10 metres.

Els seus diumenges fa uns mesos que comencen a les 5.30 h. No viu a Sant Antoni, així que no arriba al barri ns a les 6 h. Li esperen el seu carro i la seva taula, que els hi han deixat a lloc des d’un dels magatzems que ocupen els baixos del voltant del mercat. Ens mostra el seu carro centenari, que va ser utilitzat per l’exparadista Manel Aisa, president de l’Ateneu Enciclopèdic Popular.

Li costa de nir com és la seva parada, en què està especialitzada. Finalment s’inclina per “humanística”; segons diu, amb espais per a la poesia, l’assaig i la novel·la, sempre reservant un espai per als escacs, una altra de les seves a cions, que el va portar a ser jugador del Club d’Escacs Comtal del Poble-sec.

La feina de llibreter de segona mà va més enllà d’obrir la parada el diumenge; el 80% dels associats del Mercat Dominical tenen com a principal dedicació la venda de llibres. Entre setmana busquen lots a mercats o visiten persones que es volen desfer de biblioteques, i molts també treballen paral·lelament per internet, un mercat en creixement. En Pablo, però, no té cap dubte a l’hora de preferir el fet de passejar-se per un mercat físic on trobar coses sovint inesperades, davant del fet d’haver de buscar-les per la xarxa.

A part de ser paradista, s’ha fet membre de la Junta Directiva de l’Associació Professional del Mercat del Llibre Dominical de Sant Antoni, amb la qual ja col·laborava abans de tenir la parada.

Actualment, tenen entre mans un embrió d’un projecte de recerca sobre la història d’aquest mercat. Ens explica entusiasmat que fa poc va poder tenir a les mans el primer reglament de quan el mercat es va mudar del Paral·lel al Mercat de Sant Antoni, l’any 1937. També tenen al cap dinamitzar la zona del fossat amb activitats els diumenges (quan torni a ser possible), continuar treballant amb Mercats de Barcelona i incrementar la col·laboració amb l’Institut de Cultura de l’Ajuntament.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top