skip to Main Content

URBANISME. L’Eixample, capital Sant Antoni

ALBERT BALLBÉ · Fa poc l’Ajuntament ha anunciat el pla #SuperillaBarcelona. Segons la comunicació, ve a ser un nou pla Cerdà que ha de revolucionar el model de ciutat, revertir l’abús de l’espai públic per part del trànsit a favor de la vida de barri i, de passada, netejar l’aire que respirem. Dit així sona bé! Mirant enrere, governs municipals anteriors havien convertit avingudes en rambles (Mistral o Roma), pacificat carrers (Borrell o Enric Granados) o implementat una incipient xarxa de carrils bici.

Per la magnificència de l’anunci, un servidor ja s’imaginava que, en veure que el món no s’acabava amb els llargs talls per les vagues de taxistes o l’acampada d’estudiants a la plaça Universitat, la Gran Via podria esdevenir un corredor verd que suprimiria la frontera entre Sant Antoni i l’Esquerra de l’Eixample i tancaria el principal injector de trànsit al barri. O, més modest, que l’#ObrimCarrers seria davant de les escoles en horari d’entrada i sortida dels alumnes.

Però no. La proposta és reproduir el model de supercruïlla que tenim a Sant Antoni a, de moment, quatre cruïlles al llarg del carrer Consell de Cent. No és un carrer amb massa trànsit, la veritat. Segurament és millor que res, i avançar sempre és positiu. Però és un pla que no s’aplica a tot Barcelona, només a l’Eixample. I ni això, perquè a Sant Antoni ens quedem com estem. Potser és que no som Eixample.

Però sí que consolida Sant Antoni com a referent a la ciutat. El barri a exportar més enllà dels seus límits territorials. Responsables de l’Ajuntament podrien caure en l’error de creure que una actuació urbanística, per si sola, fa el barri. I, humilment, crec que no. De superilla, aquesta sí, també n’hi ha al Poblenou. Però les imatges en premsa sempre són les de Sant Antoni. La superilla aflora i fa més visible un barri viu i actiu, però que ja hi era. Uns veïns i comerciants que hem resistit, com hem pogut, al procés gentrificador que ens n’expulsava. I aquí hi haurà el repte, si es vol replicar. Amb ciment i testos, per grossos que siguin, no tens un barri.

Sí que som Eixample. Ara potser en som el nou centre i tot.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top