skip to Main Content

Com continua treballant la Xarxa Solidària?

MARC FOLCH, tècnic de Calàbria 66 • Aquests últims mesos la Xarxa Solidària de Sant Antoni s’ha preparat per afrontar els problemes de mitjà i llarg termini. Reptes que ja existien abans de la pandèmia, però que ara s’han agreujat.
1) La Taula Comunitària
D’una banda, estem treballant en la creació de la Taula Comunitària de Sant Antoni, que pretén fomentar la relació formal i constant entre entitats, col·lectius i diferents agents que actuen al barri, com l’Àrea de Salut Bàsica de Sant Antoni, el CAP de Manso o els Serveis Socials, centres educatius i equipaments. Prèviament ja existia una experiència similar a la Comissió de Gent Gran. L’objectiu de la Taula és pensar projectes i intervencions al barri a partir de la diagnosi global que es pot fer entre tots els seus integrants. I, també, millorar col·laboracions i minimitzar possibles malentesos per diferents maneres de treballar i entendre la situació. Des de la Taula es vol engegar un observatori social del barri per establir iniciatives conjuntes i un estudi del teixit associatiu per desenvolupar una estructura comunitària inclusiva i efectiva.
2) L’Escoleta de Sant Antoni 
També m’agradaria destacar la feina que s’està fent des de l’Escoleta de Sant Antoni. S’ha recuperat un projecte de reforç escolar i d’inserció social (REIS) que existia a l’Associació de Veïns, però que es va aturar quan va començar la pandèmia. Ara s’ha entomat dins de la federació d’entitats de Calàbria 66 i, a més del reforç escolar i d’estar pendents de problemàtiques socials, hi hem afegit activitats d’educació en el lleure, aprofitant l’experiència dels diferents casals que aquests darrers anys s’han fet a Calàbria 66. A l’Escoleta hi assisteixen 19 infants i joves (la majoria de primària, però també hi ha participen alguns estudiants d’ESO), que arriben derivats de Serveis Socials de Sant Antoni, del Poble-sec i del Raval Nord, i també de centres educatius propers. Aquest projecte ha tingut molt bona resposta de voluntariat (gairebé hi ha un voluntari per nen!) i dels comerços del barri, a través del SAC, que aporten berenar, un tema no menor, tractant-se de famílies amb risc de vulnerabilitat. De vegades un àpat pot marcar la diferència!
3) El Punt d’Informació i Acció del Barri 
D’altra banda, continua actiu i anem perfeccionant el Punt d’Informació i Acció del Barri, ara situat a l’AV i obert tots els dies laborables de 17 a 20 h. A mesura que ens anem trobant amb nous casos i coneixent entitats i recursos, anem creant un circuit per donar resposta o acompanyament a aquell veí o veïna que té una problemàtica. Per exemple, fa poc vam contactar amb Psicòlegs sense Fronteres, per tractar problemes afectius i psíquics de gent que no pot pagar aquest servei mèdic a preu de mercat.
4) El projecte Radars 
També s’ha començat a implementar el projecte Radars, de l’Ajuntament, junt amb la Comissió de Gent Gran. Té com a objectiu la detecció comunitària de casos de soledat no desitjada en gent gran. I, també, fomentar la participació en activitats per a avis, que tenen lloc al barri.
5) No oblidem l’augment de la pobresa
Finalment, no es pot oblidar que es mantenen problemàtiques com, per exemple, l’augment de la pobresa, que fa que molta gent necessiti ajuda per cobrir la seva alimentació per així poder pagar altres necessitats bàsiques. En aquest sentit, continuen actuant l’ONG De Veí a Veí i l’Indian Culture Center.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top